Zanimljivosti

LABIN

Grad Labin najveći je grad u istočnoj Istri. Obiluje kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajem, pogotovo u ljetnim mjesecima. U Labinu svakako valja posjetiti Gradski muzej u kojem možete upoznati povijest Labina kroz muzejsku arheološku i etnološku zbirku, ali i posebnost Labina, a to je rudarstvo.

Od ostalih kulturnih sadržaja tu je i memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika, ali i mnoštvo ostalih umjetničkih ateljea. U blizini se nalazi i park skulptura „Forma viva“ s preko 70 radova.

Pravo vrijeme za posjetiti Labin su ljetni mjeseci (srpanj i kolovoz) kada se održava Labin Art Republika koja nudi mnoštvo kulturnih, zabavnih i poučnih sadržaja u čitavom gradu.

Što je Istra bez sunca i mora, a istočna obala u neposrednoj blizini Labina nudi pravi dragulj – Rabac. Uređeno turističko središte s prekrasnim plažama i kristalno bistrim morem pravo je mjesto za opuštanje u ljetnim mjesecima. Osim sunca i mora Rabac obiluje zabavnim sadržajima u kojima svatko može pronaći nešto za sebe. Želite li više mira, tišine i netaknute prirode u blizini Rapca skrivaju se i manja mjesta Sv. Marina, Ravni i Prtlog.

Aktivnosti i okruženje

OAko želite istraživati Istru u blizini se nalaze tipični, maleni istarski gradovi poput Barbana, Kršana i Plomina u kojima možete doživjeti istarski stil života. U Plominu možete vidjeti i glagolski natpis koji svjedoči o pismenosti na hrvatskom jeziku u 11. stoljeću u Istri.

Nadomak Labina nalazi se i jedan vrlo poseban grad neobične i vrlo kratke povijesti vezane isključivo za rudarstvo. Radi se o Raši, gradu sagrađenom u 547 dana u projektu Citta di Fondazione, kojim je Mussolini nastojao dokazati moć i polet novoga režima.

Rašu je dizajnirao Gustavo Pulitzer Finali i svaki je dio grada podređen njegovoj namjeni – rudarstvu. Grad se izmijenio i rudnici su zatvoreni, ali ostala je infrastruktura koja se razlikuje od bilo čega što u Istri možete vidjeti.

Ako ste više za aktivni turizam u raspolaganju su pješačke i biciklističke staze.